6 feb 2013

Plantem llavors de pastanaga

Una mica d'història 

L'origen botànic de la pastanaga es localitza a l'Àsia menor, a l'actual Iran. Les actuals varietats de color taronja i forma cònica van ser introduïdes pels àrabs a la península ibèrica cap al segle XII.

Propietats nutricionals

La pastanaga és famosa pel seu contingut en vitamina A. La vitamina A és fonamental per a les funcions epitelials de la pell i per als pigments dels ulls. També té un contingut important de vitamines C i B.

Com cultivar-la

Cal cultivar-la a partir de la llavor doncs el trasplantament fa que no formi una arrel grossa. Es pot sembrar formant fileres o a voleig. La llavor de la pastanaga té una germinació relativament lenta, uns 10-15 dies. Un cop germinada la llavor cal fer un aclareix per eliminar les plantes que sobren i deixar una distància de 8 cm entre plantes.
A la pastanaga li agrada les temperatures suaus tot i que pot suportar glaçades. Per tant es pot sembrar quasi tot l'any excepte els mesos que preveiem glaçades molt intenses, des de febrer fins a novembre.
Des de la sembra fins a la collita solen passar uns 90 dies.

Associacions de cultiu
S'associa bé amb cebes, alls, enciam, rave, tomàquet i pèsol.
Cal evitar que coincideixin amb verdures de la mateixa família com el julivert, l'api i el fonoll.
Alumnes de 5è
 

No hay comentarios: